Translate

vineri, 27 decembrie 2013

Fram, ursul polar

Pentru că e iarnă m-am gândit să fac o plimbare în ținuturile reci. Cu cine credeți că m-am întâlnit? Cu Fram, ursul polar, eroul de neuitat al cărții lui Cezar Petrescu.
***

Ursul polar, (Ursus maritimus), este un urs alb care trăiește în zonele nordice înghețate ale Oceanului Arctic, fiind cel mai mare animal de pradă întâlnit pe uscat. Durata vieții sale este de 35-40 ani. Blana urşilor polari pare albă, dar nu este aşa. Blana de la exterior o acoperă şi o izolează pe cea de la interior. Părul lor este transparent, ceea ce ajută la reflectarea luminii şi îi face să pară albi, mai mult primăvara şi vara.Ghearele mari și puternice sunt capabile să doboare adversarii naturali. Are un strat de grăsime sub piele, care îl ajută să se protejeze împotriva frigului, această caracteristică fiind întâlnită și la alte animale din tundră. Este un înotător excelent.

Capitala urșilor polari este Churchill, Manitoba. În fiecare primăvară și vară când gheața începe să se topească ei sunt privați de terenul de vânătoare, astfel că vin în oraș.  Urșii polari agresivi sunt tranchilizați și băgați în închisoare - care a fost odinioară un hangar de avioane, iar astăzi adăpostește 28 de celule pentru condamnații albi care sunt ținuți prizonieri câteva luni de zile.Ideea este să le facă șederea neplăcută, pentru ca ei să nu mai revină în oraș.

Vikingii credeau că un urs polar este puternic decât 12 oameni vânjoși la un loc, și inteligenți cât 11.
Populația inuită consideră ursul polar că trebuie respectat. Ei îl numesc Nanuk. Nanuk este pentru ei un animal mistic, aproape uman, care merită a fi venerat și după moarte.
Obișnuiesc să aducă ofrande urșilor polari morți uneltele lor, în funcție de sexul animalului, despre care se spune că vor avea nevoie de acele unelte în viața următoare.
Mai mult, ei cred că dacă nu respectă acest animal nu vor fi nici vânători iscusiți.

***
Aceste superbe animale sunt urmărite, chinuite, și vânate fără milă.
Chinezii, care nu mai știu cum să-și cheltuiască banii, mari amatori de senzații tari, merg în număr din ce în ce mai mare în Canada, la vânătoare de urși polari.
Canada este singura tara care permite celor veniți de pe alte meleaguri sa ucidă pe teritoriul său și să ia cu ei trofeul. Circa 500 de ursi polari sunt exterminați anual în acest mod.
În  2008, guvernul american a declarat urșii polari specie amenințată cu dispariția, interzicând vânătorilor americani să se întoarcă din Canada cu trofee.
Norvegia este singura țară care a interzis complet vânătoarea urșilor polari, iar Rusia, Alaska și Groenlanda permit comunităților native să vâneze urși pentru nevoile proprii.
Pe 27 februarie este Ziua Internațională a Ursului Polar.


luni, 11 noiembrie 2013

Floare albastră


 Motto:
”Și te-ai dus, dulce minune,
Și-a murit iubirea noastră -
Floare albastră! Floare albastră!
Totuși este trist in lume!

(M.Eminescu.”Floare albastră”)

 Frumusețea florilor nu este niciodată tristă.
Câteva flori albastre de pe ...”planeta mea ” și a noastră...

1 .Thelymitra Crinita(Blue Lady Orchid)-Australia

9.Macul albastru himalayan. -

vineri, 18 octombrie 2013

Fabuloasele pisici și suratele mai mici - Pisici sălbatice (galerie foto)



***
Pisici sălbatice

1. Pisica africană aurie(Profelis aurata). Originară din pădurile tropicale din Africa Ecuatorială. In prezent pe cale de dispariție.

 2. Pisica Anzilor (Leopardus jacobita). Trăiește în Bolivia, Peru și Argentina.

3.Pisica Caracal (Caracal caracal). Este întâlnită în regiuni de munte sau deșert din Africa și Asia.Poate fi și animal de companie.

4.Pisica de nisip (Felis margarita). Trăiește  în zone de deșert din Africa, Peninsula Arabică, Asia de vest. Este de dimensiunea unei pisici domestice.

5.Pisica Margay (Leopardus wiedii). Trăiește în regiuni din Mexic până in Brazilia. Vânătoriță nocturnă este rareori văzută în sălbăticie.

6.Pisica Pallas )Otocolobus manul). O intâlnim in estul Europei până în Siberia.De asemeni în Orientul Mijlociu și Asia, la altitudini mai mari. Are blana deasă,cu firul lung. Se presupune a fi cea mai veche rasă din lume, apărută acum 12 milioane de ani.

7.Pisica Pescar (Prionailurus viverrinus). O bună înotătoare care trăiește lângă apă, în zonele de sud și dud-est ale Asiei. Este amenințată de transformările care au loc in habitatul ei natural.

8.Pisica Serval (Leptailurus serval). Este o pisică africană. Se presupune că ar fi strămoșul leului și al ghepardului. Prin încrucișare cu pisica domestică s-a obținut o rasă denumită Pisica Savannah, care a devenit animal de companie.

Sursa: Ziare.com 

duminică, 13 octombrie 2013

Aceste mari pisici și suratele lor mai mici


*** Admirație


Tigrul (Panthera tigris) este o specie de mamifere răpitoare din familia felidelor, fiind una dintre cele patru specii ale genului Panthera, reprezentant al subfamiliei felinelor mari. Este cea mai mare felină și unul dintre cei mai mari răpitori tereștri (după ursul polar și cel brun). Tigrilor le sunt caracteristice dungile de culoare închisă, amplasarea cărora variază de la un individ la altul. Sunt recunoscute 9 subspecii ale tigrului (toate pe teritoriul Asiei), dintre care către începutul secolului al XXI-lea s-au păstrat doar șase — în total 3.200 indivizi; cea mai numeroasă este a tigrului bengalez, a cărei populație alcătuiește aprox. 1.700 de specimene. Tigrul reprezintă un simbol al puterii și monarhiei în cultura asiatică. Unele zeități indiene sunt ilustrate călare pe tigri, demonstrându-și astfel superioritatea. Tigrul este unul dintre cele 12 simboluri de animale din calendarul chinezesc. Rolul său în cultura mondială este reflectat în recunoașterea sa ca simbol național al Malaeziei, Indiei, Bangladeshului și Republicii Coreea și ca cel mai iubit animal de pe Pământ, în urma unui sondaj realizat de Animal Planet.

Pisici sălbatice

 
Pisica sălbatică (Felis silvestris), numită și mâță sălbatică, mârtan sălbatic sau cotoi sălbatic, este o felină mică, nativă Europei, părții vestice a Asiei și Africii. Specia este carnivoră și se hrănește cu mamifere mici precum rozătoare, pasări și alte animale de mărime asemănatoare. Se disting câteva subspecii răspândite în regiuni diferite. Pisica de casă (Felis silvestris catus) este inclusă în aceeași specie. Toate pisicile domestice provin din subspecia nord-africană - Pisica sălbatică africană (Felis silverstris lybica). Cele mai dezvoltate simțuri sunt auzul și mirosul. Ca animal nocturn și de amurg, are ochii bine adaptați la văzul de noapte, dar departe de performanțele râsului. Tacticile de vânătoare sunt asemănătoare cu ale pisicii de casă. Dacă este nevoită, poate înota, dar în general evită apa. Nu urmărește niciodată prada care îi scapă.

Pisică sălbatică din Kazakhstan



miercuri, 25 septembrie 2013

Regele Leu

Leul(Panthera leo)este un mamifer din familia Felidae. Trăieste in Africa subsahariană,în savană. Masculul se recunoaste după imensa sa coamă.Are o greutate între 178,4kg.și 217kg. Unele exemplare excepționale pot atinge 250kg.Leul mănâncă 7 kg.de carne pe zi iar leoaica 5 kg. Spre deosebire de alte feline, leul este un animal gregar; trăiește în mari grupuri familiale... În libertate trăiește intre 7 și 12 ani, În captivitate depășește frecvent vârsta de 30 de ani. Masculul nu vânează. Are misiunea de a-și apăra grupul de eventuali intruși.

duminică, 22 septembrie 2013

Frumoasele și înfricoșătoarele feline mari

 Felinele mari (Pantherinaereprezintă o subfamilie a familiei Felidae, care cuprinde unele din cei mai masive feline.
Criteriul de apartenență la subfamilie îl constituie, însă, nu mărimea, ci unele aspecte morfologice. Din subfamilie nu fac parte ghepardul sau puma.




Subfamilia Pantherinae cuprinde: leul, jaguarul, leopardul, tigrul, leopardul pătat, leopardul zăpezilor.
Pantera neagră nu este o specie aparte, ci o formă de melanism (pigmentație neagră) a leopardului și a jaguarului.
Toate felinele mari au pete pe blană, chiar dacă acest lucru nu se observă la prima vedere. Ele sunt observabile la leopard, leopardul pătat, leopardul zăpezilor și jaguar.
La tigru petele iau forma unor dungi. La lei acestea sunt vizibile doar la pui.