Translate

duminică, 23 noiembrie 2014

Uimitoarele bufnițe ( III )




MOTTO
 ” Această pasăre de noapte trăieşte periculos, petrece intens şi ştie să dea din coadă.”( anonim )

Bufnițele au fost venerate, disprețuite, iubite, condamnate, învestite cu înțelepciunea ancestrală sau cu vrãjile cele mai periculoase. Aceste păsări de noapte apar adesea în filmele de groază , fiind asociate cu întunericul, fantomele, vrăjitoarele, casele sau pădurile bântuite, ruinele.
Iata cateva credințe populare legate de bufnițe și  cucuvele:

Tipătul cucuvelei din vremea de iarna prevesteste sosirea unei furtuni.Românii cred că aceaste păsări, în funcție de țipătul lor, prevestesc moartea, nașterea unui copil sau sosirea unui pețitor.

In Roma antică, bufnitele erau detestate întrucât se credea că sunt vestitoare ale mortii.Vrajitoarele din Roma antică utilizau penele de cucuvele pentru prepararea unor magice poțiuni. (Acestă credință apare în piesa lui Shakespeare ”Macbeth”). In Grecia  mai exista superstitia că un copil căruia i se dădea un ou de bufnită avea să devină la maturitate un bețivan.



Pe de altă parte, grecii antici le apreciau ca semne bune. O cucuvea zburând deasupra unei armate grecesti la începutul unei bătălii prezicea victoria. In Anglia, se zicea ca cine avea proasta inspiratie de a se uita în cuibul unei cucuvele urma sa sufere de o groaznica depresie tot restul vietii sale. Tot în Grecia exista superstitia ca un copil caruia i se dădea un ou de bufniță avea să devină la  maturitate un bețivan.
La Atena era considerată simbolul înțelepciunii, a stiinței de carte, activității creative.

În multe culturi culturi din lume există credinta că aduc noroc. Intr-o legendă din Afganistan se spune ca această pasăre a dăruit oamenilor din vechime cremenea si amnarul, dandu-le astfel posibilitatea de face focul. In schimb, oamenii i-au dat în dar penele.

Aborigenii din Australia cred că bufnițele sunt de fapt spiritele femeilor, fiind văzute din această pricina drept sacre, în timp ce în Britania erau un semn bun, mai ales ca puteau prezice dacă urma să fie vreme bună în decursul unei plănuite călătorii.
În folclorul Indian, bufnițele simbolizeazã istețimea şi generozitatea, având totodatã şi importante puteri profetice. Ideea apare şi la Esop, precum şi în multe mituri greceşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu