Translate

duminică, 2 noiembrie 2014

Uimitoarele bufnițe ( II )




MOTTO: Bufnița nu-și lasă ruinele pentru o grădină de trandafiri. (proverb turcesc)
 

Mica bufniţă se simţea foarte bine în palma lui Harry şi îl ciupise uşor de deget, pentru a-i arăta – într-un mod cam ciudat, ce-i drept – dragostea ei.(J.K. Rowling în Harry Potter – Prizonier la Azkaban)

 Nocturnas Athenas afferre”(lat)
”A aduce bufnițe la Atena” este un  proverb din  Grecia Antică care semnifică a face ceva inutil, absurd, a pierde timpul, a face o acțiune fără sens.
Bufnițele care ședeau pe grinzile vechiului Parthenon, care a fost ars de Xeres I, erau simbolul orașului Atena și al zeiței Atena, zeița întelepciunii, cea născută din capul lui Zeus.
Bufnița era reprezentată pe monedele ateniene din argint. Și, pentru că grecii extrăgeau singuri argintul și băteau monedă, ”a aduce bufnițe la Atena” (fie păsări, fie monede) era  o acțiune inutilă.


Bufnița a devenit simbolul înțelepciunii, deoarece zeița Atena era protectoarea artelor frumoase, a literaturii , a mesteșugurilor și a agriculturii, a tot ce insemna activitate legată de minte și pricepere.In prezent efigia vechii monede ateniene se regăseste pe mineda euro grecească. In școli,în universități, bufnița, ca simbol al învățăturii, al activității intelectuale, face parte din heraldica acestora.

Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice alături de celalte facultăţi reprezintă inima Universităţii. Dincolo de apartenenţa la acelaşi întreg, Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice are o identitate distinctă. Acest aspect s-a dorit a fi reliefat prin elaborarea stemei facultăţii în anul 2009.
Stema conţine un element heraldic definitoriu (bufniţa) şi stema Universităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu