Translate

duminică, 23 aprilie 2017

Frumoasele cochilii (II)-Melci marini


Melci marini


Cochiliile au trezit din totdeauna interesul oamenilor de știință, al pasionaților colecționari, ai artizanilor sau al turiștilor ocazionali. Sunt atât de diverse, de colorate, cu forme diverse și fascinante, povestind despre interesantele vieți neștiute ale ființelor care, vremelnic,  le-au locuit.(n.a.)

1.Maiestuosul Cassis (casque)
(casca sau coiful)


Este o mare moluscă gasteropodă.Sunt cunoscute 9 specii.Trăiește încă din Eocenul maritim și până în prezent. Căsuța acestui melc este o adevărată cupolă. bombată și ovală, cu spirala scurtă. Are forma unei căști militare. De unde și numele de ”casque”( cască). Deschiderea orală este îngustă terminată cu un canal scurt în exterior iar marginea (buza ) este mult îngroșată, poziționată ca un soclu. Mai există și astăzi pe lângă Madagascar.

2.Impozantul Pteroceras



Face parte dintr-o familie asemănătoare cu  Cassis. Are o formă palmată,  cu cochilie groasă, ornamentată cu creste (asemănătoare unor colți), sidefate cu lamele de aragonită. Trăiește în ape calde.

3 Ghiocul Cyprea( Cypraea tigris)






Are o cochilie oval-alungită, lucioasă ca porțelanul, dură, viu colororată, de dimensiune mică, cu ambele buze zimțate.

4.Spinosul Murex

Este denumit și melcul de purpură.Trăiește din Eocen până azi mai ales in partea răsăriteană a Mediteranei.
Are o cochilie fusiformă, pântecoasă şi ornată pe fiecare proeminență(tun) cu minim trei şiruri de spini rigizi, lungi de 4 – 5 cm, care îl apără de prădători. Este carnivor și distruge recifele de corali.
Fenicienii  au utilizat cochilia melcului de purpură pentru a extrage un colorant. Astfel, toga imaculată a senatorilor romani era împodobită cu o dungă lată de purpură din celebra purpură feniciană, de culoare roşie- violacee. Acest colorant se extrăgea cu mare trudă din gasteropodul Murex brandaris, care a supravieţuit datorită faptului că, treptat, epoca feudală a impus, printre altele, şi schimbarea modei.

5. Nautilus





Nautilus este o moluscă cefalopodă, adică cu tentacule, ( la unele specii aproape 90) care trăiește în Oceanul Indian. Este considerată o moluscă fosilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu