Translate

luni, 22 aprilie 2019

Ziua Pământului- Planeta uimitoare (I)


În fiecare an, din 1970 încoace, data de 22 aprilie este marcată de Ziua Pământului, un eveniment sărbătorit la nivel internațional.
Este ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite ...
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri
În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.
În 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot “adopta” părți ale planetei.

***
Planeta drăgălașă









vineri, 5 aprilie 2019

Planeta drăgălasă ( I ) Maimuțe minuscule


galerie foto














Mesajele florilor de apprilie

Motto: 
”Aprilie la Paris, castanii în floare și mesele întinse sub arbori în zilele de săbătoare."
E.Y.Harburg

Luna aprilie miroase  a primăvară. Numeroase flori își fac apariția, după frigul iernii, mai ales în  grădini, în parcuri, la ferestre. Printre ele mușcatele, magnoliile, liliacul sunt deosebit de visibile în luna aprilie, purtând în petale, miresme și culori mesaje misterioase...




Mușcata, oricare ar fi culoarea,are, în limbajl florilor, mesaje de dragoste.
O mușcată cu flori roșii înseamnă o iubire obsesivă, atăt în sensul bun cât și în sensul rău al cuvâtului ...
O mușcată cu flori roz semnifică bucuria de a fi cu persoana căreia îi este oferită.
Mușcata cu flori albe  simbolizează o iubire pură.


Magnolia

Este asociată unanim cu primăvara și cu bucuria pe care ne-o oferă reîntinerirea naturii după rigoarea iernii.
magnolia este sinonimă cu veselia și dragostea pentru natură.
O magnolie cu flori albe este simbolul fidelității. O magnolie cu flori roz înseamnă o dragoste timidă. O crenguță cu flori de magnolie roz poate poate exprima o declarație de dragoste care nu poate fi exprimată ușor sau banal prin cuvinte.
***
Liliacul

Liliacul are de asemenea mesaje de iubire. Liliacul alb înseamnă începutul unei iubiri perfecte, idealizate. Liliacul mov înseamnă o iubire deplină, o dăruire de sine fără echivoc, dar poate sugera  și neliniștea sau teama că această iubire nu este împărtășită...
Un liliac roz  semnifică o iubire timidă, încă nedeclarată prin cuvinte...


luni, 1 aprilie 2019

Bun venit, aprilie !

MOTTO:
Aprilie este o promisiune ce trebuie ţinută de către luna mai.”
( Hal Borland)

Numele lunii aprilie (latină: Aprilis) vine de la cuvântul latinesc aperio, ire = a deschide, deoarece în aprilie se deschid mugurii plantelor. Înainte de anul 700 î.Hr., luna aprilie era a doua lună a anului în calendarul roman și avea 29 de zile. După ce Iuliu Cezar a introdus calendarul iulian în 45 î.Hr., luna aprilie avea 30 de zile și devenea a patra lună a anului.


În Roma antică, luna aprilie era dedicată Afroditei, zeiţa frumuseţii. 
Copacii lunii aprilie sunt nucul, arţarul şi scoruşul de munte, simboluri ale regalităţii şi profeţiei, echilibrului, speranţei, simţului practic, succesului şi belşugului.
Florile lunii aprilie sunt margareta și sângele voinicului,
Pietrele preţioase ale lunii aprilie sunt diamantul şi safirul, care simbolizează inocenţă, dragoste, pace, fidelitate, linişte şi serenitate.

Claude Monet ”Champs au printemps -1884-

Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”. Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .

Dintre sărbătorile lunii aprilie, cele mai importante sunt:
Ziua păcălitului - 1 aprilie;
Ziua modială a sănătății -7 aprilie
Sărbătoarea etniei rromilor din România - 8 aprilie
Sfântul Gheorghe sau Sângeorz, - 23 aprilie.
Ziua veteranilor de război - 29 aprilie