Translate

vineri, 30 mai 2014

Când înfloresc bujorii...


Bujorii înfloresc cam de pe la jumătatea lunii mai  până la începutul verii... Ei ne anunță că primăvara este pe sfârșite și se apropie vacanța de vară a școlarilor.
Pentru frumusețea lor și pentru proprietățile terapeutice au fost cultivați dine cele mai vechi timpuri. Prima consemnare în documente datează de acum 4000 de ani.
Chinezii îl numesc ”sho yo”, adică ”cel mai frumos”. Este un motiv artistic  des întânit în picturile pe porțelan sau pe mătasea din care se coseau kimono-urile...
Pliniu ne spune că părțile acestei plante puteau trata vreo 20 de boli...O referire la bujor se găsește în piesa lui Shakespeare ”Îmblânzirea scorpiei”( 1603).


În România are loc o tradițională ”Sărbătoare a bujorului” în fiecare an, la jumătatea lunii mai, în localitățile Gura Răului(Sibiu), Comana (Giurgiu), Plenița(Dolj), Saru Dornei (Suceava), Rediu(Galați).
În județul Olt se află Rezervația de bujori a Academiei Române, rezervație naturală de tip floristic, arie protejată, pe teritoriul comunei Stoicănești. O altă rezervație naturală de interes național se află la Zău de Câmpie, în județul Maramureș.


1.Bujorul de câmp (Paeonia peregrina) - 2.Rezervația din Munții Măcinului

Cu florile lor mari, parfumate și divers colorate ca florile tropicale, bujorii înnobilează grădinile și parcurile; în buchetul mireselor bujorii semnifică timiditate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu